Prasada Griffioen. Praktijk voor Lichaam en BewustZijn

Prasada Griffioen

Uit je hoofd in je lichaam 

dans

 

Luisteren naar de signalen


Je lichaam is je vriend. Het is gericht op gezondheid en welzijn. Het geeft aan wanneer het rust nodig heeft of wanneer het juist in beweging wil komen. Wanneer het voedsel nodig heeft of juist al vol zit. Het is aan jou of je die signalen oppikt en honoreert of dat je doorloopt en je lichaam negeert. 

De taal van het lichaam

In onze cultuur is het denken belangrijker dan het voelen: " Verman je,  stel je niet aan,  houd je groot".  Als je dit te vaak doet en de signalen van het lichaam negeert moet het zich duidelijker laten horen. Dit doet het dan vaak via pijn, spanning, lusteloosheid of verlies van vitaliteit. 

  • Je schouders gaan spannen als je eigenlijk te lang doorloopt.
  • Je krijgt buikpijn als je bepaalde emotionele situaties onverteerbaar vind.
  • Je kunt last van je keel of hart krijgen als je je niet tijdig uitspreekt en je hart niet lucht. 
  • Je kunt je lusteloos gaan voelen als je te lang niet doet wat we eigenlijk zou willen doen.

Beweging

Je lichaam is vanuit zichzelf altijd op zoek naar de omstandigheden waarin het zichzelf kan helen. Door middel van je aandacht, je ademhaling en beweging krijgt je lichaam de ruimte datgene te doen of te laten wat nodig is. Hierdoor kunnen spanningen, onverwerkte emoties, pijn, beperking en weerstand op een zachte en veilige manier aan de oppervlakte komen om alsnog gevoeld en verwerkt te worden, 

Je energie gaat weer stromen. Je voelt je vrijer, rustiger, energieker. Je ervaart beter wat je wilt en wat goed voor je is. Klachten verminderen of lossen soms op. 

GEVOELENSWat zegt jouw lichaam

Luisteren naar je lichaam is dus luisteren naar het verhaal van je gespannen spier, je buikpijn, je lichaamshouding. Keer op keer blijkt in een sessie hoe simpel dit proces verloopt. Hoe weinig je lichaam eigenlijk nodig heeft om haar verhaal te vertellen. Om te doen of te laten wat nodig is om te helen.

Als ik je hierbij kan helpen ben je hartelijk welkom voor een   Afspraak

Verder
Terug

Oefening

Zit mooi rechtop en breng je aandacht naar binnen.

Adem een paar keer wat dieper in en door je mond weer uit.

Scan je lichaam en voel hoe je er nu bijzit. Voel je je fit, energiek, moe, lusteloos, verdrietig, blij.

Voel zonder oordeel, sluit je ogen en rust even in deze ervaring. 

 

Scan dan weer je lichaam en laat je aandacht rusten bij een gebied dat aandacht trekt.

Adem hierin, voel de sensaties, adem uit en rust in de ervaring. Het hoeft niet anders, je mag het voelen zoals het is. Als het verandert is het goed, als het zo blijft is het goed. Sluit je ogen en blijf met je adem en aandacht rusten in de ervaring. 

 

Scan weer je lichaam, Is er nu iets wat je nodig hebt. Je uitrekken. Een stukje lopen. Rust of juist beweging. Eten of iets anders gaan doen.

Kun je jezelf dit nu geven.

--

Je kunt deze oefening zo vaak toepassen als je prettig vind.